הדשא של השכן….לא סתם מדובר במושא לקנאה עזה – שכן עבור רבים משטח רחב ידיים ירוק-ירוק לצד הבית הוא המשטח המושלם, הן במובן העיצובי והן במובן הפונקציונאלי שהוא ממלא (משחק, אירוח ועוד).
לא נתעלם גם מחסרונותיו של הדשא – צריכת מים משמעותית, כיסוח תכוף, דישון וטיפול במזיקים. אבל מה המשמעות של הללו כשמנגד ניצבת המדשאה המושלמת?
מבלי להיכנס כאן לכל היתרונות והחסרונות, והחלופות (לא בהכרח דשא סינטטי), קבלו מדריך פשוט להנחת מדשאה בשישה שלבים – מדריך שיאפשר לאלה שאוהבים לעשות בעצמם להקים מדשאה לתפארת, ולאלה שיעזרו בבעל מקצוע – להבין טוב יותר את התהליך.
6 שלבים לדשא מושלם – בחירת מיקום, הכנת הקרקע, התקנת מערכת השקיה, בחירת זן הדשא, הנחת מרבדי דשא ותחזוקה שוטפת.
- לפני הכל – בחירת מיקום המדשאה ואת גודלה – כלל האצבע הוא בחירת מקום בו שעות רבות של קרינת שמש ישירה, שכן רוב זני הדשא זקוקים לשעות שמש מרובות, ולכל הפחות כשלוש שעות של קרינה ישירה (בזנים מסוימים – ראו בהמשך).
גודל המדשאה – כדאי למצוא את האיזון בין הפנטזיה לדשא רחב ידיים לבין דרישות התחזוקה העתידיות של המדשאה. כך, למשל, ניתן למצוא את שביל הזהב בהקמת מדשאה בגודל פחות משתכננו, ולנצל את שאר שטח הגינה ליצירת שטחים מגוננים או ליצירת משטחים מחומרים אחרים, המספקים ערך מוסף בתחזוקה פחותה.
זמן ללכלך את הידיים, אז איך עובדים:
- הכנת הקרקע
ניקוי והרטבה
לאחר שנבחר שטח המדשאה, יש לנקות את השטח היטב מגורמים מפריעים – פסולת גושית שעלולה להפריע בתיחוח הקרקע ולפצוע את צנרת ההשקיה. בהנחה שמשטח העבודה יבש, הרטיבו אותו בנדיבות בעזרת צינור, והניחו למים לחלחל כיום אחד. הרטבת הקרקע תאפשר תיחוח וחפירה נוחה וקלה הרבה יותר.
תיחוח והעשרה בחומרים אורגניים
תחחו היטב את הקרקע, כלומר הפכו את האדמה, בכל משטח המדשאה המיועד. התיחוח יעשה לעומק של כ-30 ס"מ – באופן ידני (טוריה), או בעזרת מתחחת מוטורית (שניתן לשכור בחנויות ייעודיות בעלות סבירה).
בעת התיחוח הוסיפו קומפוסט בכמות של 10-15 ליטר למ"ר. לקומפוסט – שהוא חומר אורגני שעבר פירוק על-ידי מיקרו-אורגניזימים יתרונות רבים ותכונות שמסייעות לטיוב הקרקע, לאוורורה, לאספקת חומרי הזנה לדשא ולאחיזת המים בקרקע. את הקומפוסט יש להצניע את הקומפוסט באופן מוחלט בקרקע המתוחחת, כך שלא יוותרו ריכוזי קומפוסט, במיוחד לא על פני השטח – וזאת כדי למנוע צריבת שורשי הדשא ופגיעה בו.
לאחר שלב זה, יש לבצע יישור ראשוני של הקרקע, ולעבור להתקנת מערכת השקיה מוטמנת, כמפורט בשלב הבא. לאחר הטמנת צנרת ההשקיה, נשוב לישר את הקרקע וליצור שיפועי ניקוז לפני הנחת המרבדים.
- התקנת מערכת השקיה קבועה
תכנון והתקנת מערכת המטרה מוטמנת ואוטומטית
התקנת מערכת השקיה ממוחשבת ומתוכננת כראוי היא שלב הכרחי שאין לוותר עליו. הפרמטרים המרכזיים בשלב זה הם: שימור לחץ מים גבוה בצנרת, השגת אחידות בפיזור המים במדשאה ושליטה בכמות ההשקיה.
בשלב זה כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע, כך שהתכנון יהיה מיטבי.
למה כדאי לשים לב? חלוקת ערוצי המטרה שיפעלו לסירוגין, בכדי לשמר לחץ מים מיטבי, בחירת קוטר ועובי (דרג) צינורות ההובלה – כך שיכולו לעמוד הן בספיקת המים הנדרשת והן בלחץ המים הצפוי במערכת, וכן בחירת מתזים התואמים את מבנה המדשאה ומידותיה.
בשלב זה, בו הקרקע עדין מאווררת מהתיחוח, יש לייצר תעלות לקבירת צנרת ההמטרה, לעומק לא רב של כ-30 ס"מ, להטמינה – אבל לא לכסותה. הקפידו לסלק אבנים וגופים זרים מתעלות ההשקיה, אשר עלולים לפצוע את הצינורות. זה הזמן להפעיל את מערכת ההמטרה, לוודא שאין נזילות מהמחברים, לוודא כיסוי כלל שטח המדשאה ואחידות כמות המים שהמדשאה מקבלת בכל אזור.
הבדיקה עלתה יפה? זה הזמן לקבור את הצנרת, ולהותיר את ראשי המתזים גלויים בגובה של כ4 ס"מ, כגובהו של מרבד הדשא שנניח.
יצירת שיפועים, יישור והידוק
כעת, ניתן ליישר את השטח, לפלסו, ולייצר שיפוע קל (1-1.5%) לניקוז מיטבי של שטח המדשאה. יש ליישר את המשטח באמצעות מגרפה, כך שלא יהיו בורות בשטח למניעת היקוות מים. ניתן לבצע יישור הקרקע גם על ידי גרירת קורת עץ ארוכה על פני השטח. פעולות אלה יסייעו בקליטה טובה של הדשא, לניקוז מיטבי של מים ולנראות מצוינת ואחידה.
- בחירת זן הדשא
ישנה חשיבות רבה בבחירת זן הדשא, כאשר הפרמטרים החשובים בבחירת הזן הינם, בראש ובראשונה, כמות השמש הישירה אליו תיחשף המדשאה. גורמים נוספים הינם כמות הדריכה ושחיקת הדשא, טעם אישי (מרקם ואופי עלים, גוון, תחושת המדשאה) ועוד. בבחירת הזן מומלץ להייועץ בבעל מקצוע, כאשר כל יצרן ומשווק דשא ראוי לשמו ישמח לתת שירות זה ללא עלות.
- הנחת המרבדים
לאחר שנבחר סוג הדשא ונמדדה כמותו – צרו קשר עם ספק דשא מוכר ומקצועי, והזמינו מרבדי דשא מוכנים. את המרבדים יש להניח בסמוך לקילוף הדשא ואספקתו.
הנחת מרבד תיעשה בצמוד למרבד הסמוך לו ללא מרווחים, כאשר את המרבדים שבקצוות המדשאה ניתן לחתוך עם סכין. לאחר הנחת המרבדים, יש להדקם, בכדי ליצור מגע מלא של שורשיהם עם הקרקע, ולמנוע "כיסי אויר" שיובילו להתייבשות השורשים. הידוק זה ניתן לבצע בעזרת מעגלה (כלי ייעודי שגם אותו ניתן לשכור בעלות נמוכה) או בעזרת גילגול חבית מלאה על גבי המשטח.
טיפ: גם אם אתם מתעכבים מסיבה זו או אחרת עם הנחת המרבדים לאחר אספקתם, אל תתפתו להשקות את חבילת המרבדים. בשלב זה המרבדים נחים זה על גבי זה, ללא הרבה אוורור, והרטבתם תעודד תהליך ריקבון מהיר.
השקיה
בתום הנחת הדשא והידוקו יש להשקותו בנדיבות. בשבועיים הראשונים שלאחר ההנחה יש להקפיד על השקיה תכופה (3 פעמים ביום) בכדי לשמור על לחות הקרקע ומניעת התייבשות השורשים.בתום השבועיים ניתן לרווח את מועדי ההשקיה.
יצוין כי משטר ההשקיה ישתנה לפי תנאי השטח (סוג קרקע, טמפרטורות, כמות שמש, עונות השנה ועוד).
דישון
לאחר הנחת המדשאה מומלץ לדשנה בדשן עתיר זרחן וחנקן, המסייעים לפיתוח והתבססות שורשים, כגון דשן "סטרטר" שניתן להשיג בכל חנות למוצרי גינון.
- תחזוקה
כיסוח
כיסוח המדשאה היא אחת מפעולות התחזוקה החשובות והקבועות לצורך שמירה על בריאותה.
כיסוח ראשון מומלץ לבצע בתוך כ14-10 ימים מיום הנחת המדשאה, ולאחר מכן להקפיד על תדירות כיסוח התאם לזן שהונח. כך למשל, בזן "דרבן גראס" – אחת ל10-7 ימים, ובזנים "אלטורו", "פספסלום" ו"טיפוואי" אחת ל-7 ימים.
טיפ: דאגו לעבוד עם מכסחת בעלת סכינים חדות, ובעלת סל לאיסוף הכסחת. כך תימנעו מיצירת תנאים לשגשוגם של מזיקים ומחלות שונים.
השקיה
התאמת משטר ההשקיה לתנאי השטח והעונה.
דישון
מומלץ לדשן 3-4 פעמים בשנה – באביב, בסתיו, בסוף החורף.
באביב ומבסתיו בדשנים כגון "סטרטר" ו"בונה מדשאה", ובסוף החורף בדישון עלוותי בתכשירים ייעודיים וקומפוסט, המספקים יסודות הזנה לדשא.
הדברה וטיפול במזיקים ומחלות
פגיעות שונות מגורמים שונים מצריכות אבחון וטיפול ייעודי. בכל זאת, כמה כללי אצבע לא יזיקו: אל תחסכו ואל תתפשרו על מקור הדשא שלכם – קנו אותו ממקור מהימן ורציני; צרו לכם תכנית טיפול שנתית למדשאה – שמרו על מדשאה מתוחזקת, מושקת ומדושנת – כך תגבירו את חסינות המדשאה; עונה המועדת ל"פורענות" בכל הנוגע לנוכחות מזיקים במדשאה היא קיץ-תחילת הסתיו – בתקופה זו ניתן לבצע טיפול מונע בפיזור חומרים ייעודיים – עשו זאת בזהירות ובהתאם להוראות היצרנים.